lördag 1 juni 2013

Jamaikansk Jerk Chicken med Kiwi-salsa


























(2 pers)
Ingredienser till Marinaden
1 1/2 apelsin (pressad juice)
1 msk riven färsk ingefära
färskriven (torkad) muskotnöt
1 msk spiskummin
1 msk kanel
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl rapsolja/olivolja
1-2 msk agave-honung
1 lime
salt och peppar
2 kycklingbröst (kycklinglår går också bra att använda om man föredrar det)

Ingredienser till Kiwi-salsan
1 mogen kiwi
några små cocktailtomater (jag använde bara gula eftersom jag hade dem hemma)
1/2 schalottenlök, finhackad
Färska myntablad, strimlade
salt och peppar
olivolja
lite citron eller limesaft

Tillagning
Börja med att förbereda kycklingen och marinaden ca 8 timmar innan tillagning. Gnid in kycklingfiléerna med lime saft och salt. Låt ligga i en skål i ca 30 min. Medan kycklingen får "vila", stoppa ner alla ingredienser till marinaden i en mixer. Blanda allt tills det blivit en fin puré. Häll sedan marinaden över kycklingen och gnid in den ordentligt med fingrarna. Ställ in i kylen och marinera i minst 8 timmar.

På grillen:
Sådan här kyckling som marinerats på detta vis är såklart godast om man grillar det. Därför är det en perfekt sommarrätt. Börja med att sätta igång grillen. När det blivit glöd, lägg på kycklingen och täck med lock. Beroende på hur varm grillen är, låt grilla i ca 15-20 minuter och vänd sedan och grilla i ytterligare 15-20 minuter. Kycklingbröst bör ha nått en temperatur på 75 grader, kycklingben 80-85 grader. Ta bort från grillen och låt kycklingen vila i 3-5 minuter innan servering.

I ugnen:
Sätt ugnen på 220 grader. Börja med att steka kycklingen på hög värme i en stekpanna för att få fin yta. Lägg sedan kycklingfiléerna i ugnen och stek tills dem fått en innertemperatur på 75 grader, ca 20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i några minuter innan servering. Då håller sig kycklingen saftigare.

Kiwi-salsan
Hacka schalottenlöken fint. Hacka tomaterna och kiwin i lika stora bitar. Strimla lite färsk mynta och blanda samman allt i en skål. Tillsätt olivolja, citronsaft och salt och peppar. Smaka av så är det klart.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar